Uriașii care stau de veghe și ocrotesc poiana de agresiunile exterioare sunt Muntele Mic (1806 m), Vf. Șeroni (1399 m), Țarcu (2190 m), Bodea (2169 m), Căleanu (2199 m), Brusturu (2116 m), Nedeia (2150 m), Baicu (2123 m), Custura (2089 m), Bloju (2162 m), Bistra (2153), Cununii (2083 m), Murgan (1966 m), Lolaia (1873 m), Sturu (1823 m), Zanoaga (1418 m), Magura Marga (1502 m). Ocrotite de aceste înălțimi cu o consecvență remarcabilă, râurile Șucu și Bistra Mărului, cu numeroșii lor afluenți, coboară în cascade purificând și ionizând aerul pus în mișcare de brizele dimineții și serii.
Stațiunea Poiana Mărului a fost înființată în perioada Imperiului Austro-Ungar de către Primăria Timișoarei ca stațiune de vară. Aerul deosebit de curat, peisajul mirific, rupt parcă din povești, a adus stațiunii o binevenită faimă în imperiu, ca loc de tratare a bolilor de plamâni. Însuți Împăratul venea de la Viena pentru a se trata.
În anul 1977, a fost dat in folosinta un hotel cu 400 locuri, a fost pusa in functiune o pastravarie si date in exploatare cateva zone de vanatoare.
Clima este de tip temperat continental-moderat cu influente sub-mediteraneene. Media temperaturilor din lunile de iarna este de -10 C, iar in lunile de vara inregistrandu-se 21 grade C, cu o temperatura medie anuala de 10 -11 grade C.
La 20 de km de Caransebeş, pe DN 68, se află oraşul Oţelul Roşu. De aici continuaţi spre comuna Zăvoi, unde în dreptul gării drumul coteşte la dreapta, spre DJ683. După 12 km veţi ajunge în Mărul, apoi la lacul de acumulare… iar după 8 km de drum spectaculos, veţi ajunge în Poiana Mărului, la altitudinea de 500 m, unde se spune că gradul de ionizare al atomosferei este mai mare decât la cascada Niagara sau în renumita staâiune Davos din Elveția.
Călătorul ajuns aici caută să se bucure de munte şi aer curat într-o atmosferă autentică. Amatorii de drumeţii au la dispoziţie mai multe trasee montane: spre lacul de acumulare de la Gura Apei, prin Şaua Iepii (1.727 m), între Masivul Bloju şi Baicu, spre vârfurile Cuntu şi Ţarcu, pe Valea Şucului, spre Muntele Mic ori pe valea pârâului Scorila, spre Vârful Nedeii.
Un alt punct de atracție este Mânăstirea Poiana Mărului ce poartă hramul „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” (24 iunie) când se serbează ruga și sosesc pelerini și invitați din toată zona banatului si ardealului. Mai multe informații despre mânăstire puteți citi aici.
Posibilitățile de recreere sunt nenumărate în zonă, vă puteți delecta cu drumetiile montane, alpinismul, pescuitul sau vanatoarea, plimbari calare, ture cu masini de teren sau ATV-uri, zboruri cu parapanta, cicloturism, organizarea de teambuilding, vizitarea obiectivelor din zona sau puteți căuta comoara regelui dac Scorilo.