Satul Măru este atestat documnetar în anul 1397 într-o menţiune referitoare la o donaţie de moşie în Almafa (Mǎru) nobilului român Bogdan de Mâtnic.
Principalul punct de atracție este Biserica parohială ortodoxă Măru, care poartă hramul Pogorarea Sfântului Duh și se sărbătorește de Rusalii când are loc și ruga.Biserica a fost târnosită în anul 1937, de către Episcopul Vasile Lăzărescu, pe vremea arhipăstoririi istoricei eparhii a Caransebeşului. Aceasta adăposteşte un odor de mare preţ, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni, numită și Fecioara cu trandafiri. Icoana, datată din anul 1520, a fost pictată în Sfântul Munte Athos, fiind mai târziu dăruită Parohiei Măru.
Ultima restaurare a picturii din biserică a fost realizată de însuși Corneliu Baba (mai multe informații despre pictor găsiți aici și Gheorghe Baba (renumitul pictor de biserici, tatăl maestrului Corneliu Baba).
Icoana făcătoare de minuni o înfățișează pe Maica Domnului care poartă o rochie albastră de stele. Deasupra, un magorion de aur, ce atârnă în falduri largi peste fruntea senină, peste umeri și pe degetele subțiri. Doi îngeri în zbor, ferindu-și chipurile de atâta lumină orbitoare, aduc cu fală o coroană împărătească, potrivindu-i-o încet Fecioarei pe creștet. Într-o mână, Ea ține o cruce cu trandafiri. Pe cealaltă mână îi șade Pruncul, copilul sfânt, ce vrea parcă să o mângâie pe obrajii sfioși, să-i atragă atenția ca să-L privească puțin și pe El, nu doar așa, înainte, spre întreaga biserică. Caci acestei Maici a Domnului I s-a zis Odighitria – „cea care privește înainte”. Cea care arată calea. Deși Pruncul are trup mic, chipul îi e parcă destul de matur. E îmbrăcat cu o haină imperială, de aur, plină cu nestemate, iar pe cap poartă o tiara papală. Maica ține pe braț un împărat din povești. Icoana aceasta e ca un vis. Totul în jur este verde. Sus, în colțuri, soarele și luna, cu fețe mirate ți gulere pufoase de nori. Dedesubt, în cerul verde ca iarba, printre îngeri plutesc o cheie, o cădelniță, uși împărătești, o amforă, un pește și o scară – cele mai puternice simboluri creștine. Podoabele Maicii și Pruncului sunt bogate, baroce. Chipurile lor, părul, nasurile prelungi, buzele subțiratice – în cel mai străbun stil bizantin ortodox. Această icoană, mare de 51 x 41 cm, apără neântrerupt, de cinci veacuri, un întreg satul gugulan Măru. De-o jumătate de mileniu, o Maica Domnului ocrotește satul de boli, de farmece, de potopuri, de toate răutațile omenești.
Mai multe informații despre biserica Măru și icoana făcătoare de minuni “Fecioara cu trandafiri” puteți găsi aici.
Satul păstrează un aer vechi și liniștit, oamenii locului fiind foarte credincioși și legați adânc de îndrumarea bisericească. Pe lângă pomicultură, creșterea animalelor și agricultură, sătenii suplimenteză necesarul de alimente cu fructe de pădure și ciuperci pe care le culeg din împrejurimi, rețetele culinare locale fiind deosebite.
O lucrare meșteșugărească deosebită este văioaga din Măru, fiind o mașină de spălat ecologică ce era pusă în funcțiune de puterea apei.
Pe teritoriul localităţii Măru se găsesc vestigii de epocă romană, mai exact în punctul Pripoane, la 500 m SSE de marginea satului, unde a ieşit la iveală urmele unui apeduct roman.
În localitate se află Căminul Cultural Măru, Școala cu clasele I-VIII Măru, Școala cu clasele I-IV ACH Măru, Grădinița Măru și Grădinița ACH Măru