Mormântul regelui Scorilo
Pe traseul turistic Muntele Mic – Poiana Mărului, pe valea Scorilo, legenda spune că ar fi îngropat acolo regele dac Scorilo, tatăl lui Decebal (la Sarmizegetusa s-a descoperit celebra inscripţie „Decebalus per Scorilo”).
Comoara regelui dac Scorilo
Pietrele Scorile, Cleantul Scorilo, Cioaca (Creasta) Scorilo sunt nume vechi, înca din timpul dacilor, care au rămas și s-au transmis peste veacuri, împreună cu credința că ar exista o comoară a regilor daci în această zona. În urma unui sondaj printre ciobanii mai în vârstă, s-au desprins mai multe lucruri interesante, ce duc la o cunoastere a locului din multe puncte de vedere. Ei spun ca, in stanca lui Scorilo, cu un perete drept, se gaseste, undeva in centru, la o distanta de 40m de la poale si 40m de la culme, o pestera unde este ascunsa o comoara. Locul ar fi marcat de prima raza de soare ce-si trimite lumina peste creasta numita Buza Nedeii si cade pe mijlocul peretelui, la rasaritul soarelui, in ziua de 21 iunie, ziua solstitiului de vara. Acest lucru este destul de greu de acceptat. Intr-o stanca formata din sisturi cristaline, pesterile naturale nu se pot forma. Printr-o cercetare mai amanuntita a stancii, nu a fost gasita decat o incapere laterala ce
pare ca a fost sapata in stanca, ca un adapost pentru ciobanii ce urcau spre Muntele Mic. In urma unor observatii amanuntite ale locului indicat, se poate vedea un fel de copertina, ca o adancitura. Pentru elucidarea acestei legende, pot fi efectuate cercetari amanuntite ale acestui perete din stanca lui Scorilo. In general, ciobanii nu doresc sa vorbeasca despre aceasta zona, considerand zona, o zona tabu, zona sacra. Acum, in urma descoperirilor de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, stim ca a existat un rege dac cu numele Scorilo, iar numele lui s-a pastrat in zona fara a fi schimbat.
Din legendele care abundă în zonă, credem tot mai mult că dacii aveau o viață religioasă ce se legă de munte și de măreția acestor înălțimi. Poiana Mărului a fost, de veacuri, locul de popas al oierilor ce urcau spre locurile de pășunat de pe aceste înălțimi, lucru ce a făcut ca locuitorii satelor ce-și pașteau oile în zonă masivului Gugu să poarte numele de gugulan. Una dintre cele mai interesante legende ale zonei, se pare a fi aceea legată de comoara lui Scorilo.
Peștera lui Zamolxe
Peșteră situată în apropierea Vârfului Gugu, unde se spune că acolo ar fi viețuit Zamolxe, marele preot al dacilor. De aici, fiind mai aproape de ceruri și astre, putea prezice viitorul și să ghideze stăvechiul popor dac.
Este Masivul Godeanu, muntele sacru?
Încă este foarte controversată amplasarea muntelui sacru. Istoricii nu au reușit să se pună de acord, localizând Kogaionul în multe zone din țară, printre care și Retezat.
Teoria care vine să sprijine afirmația că Masivul Godeanu, cu vârful său Gugu, ar fi muntele sacru, este bazată pe mai multe aspecte:
– Peștera lui Zamolxe din Muntele Godeanu
Unul dintre aspectele care ar indica Godeanu drept muntele sacru, îl reprezintă peștera situată aproape de vârf, despre care se zice că ar fi fost locul de retragere al lui Zamolxe, jucând rol de observator astronomic, chiar și pe timp de zi. Acest lucru poate fi posibil datorită fenomenului de reflexie a razelor solare, care permite vizualizarea astrelor ziua, la fel cum se întâmplă și din fundul unei fântâni.
Pe baza informațiilor cerești, foarte avansate de altfel, Zamolxe își formula învățăturile și profețiile după care se ghida poporul dac.
– Se poate pune egal între Kogaion și Gugu?
Asocierea fonetica Cogheon, Coghen, Gugu este ipoteza ușor forțată, care trimite la identificarea Kogaionului cu Vârful Gugu din Retezat-Godeanu. Rămane ca timpul și studiile lingvistice să o verifice, pentru posteritate.
– Ceata care învăluie Muntele Godeanu
O altă condiție pe care o îndeplinește Muntele Godeanu este dispariția în ceață, în anumite momente ale zilei, caracteristică imperioasă, pe care vechile tradiții o asociază cu muntele sacru.
În ceea ce privește Vârful Gugu, procesul de camuflare este real. Și chiar dacă explicația științifică există, descriind un complex fenomen meteorologic, Munții Retezatului tot prezintă aura de mister și supranatural. Vârful Muntelui Godeanu, pur și simplu se volatilizează, lăsând să se vadă clar linia orizontului întins, în ciuda unui cer senin.
Se zice că densitatea diferită a straturilor de aer, combinată cu drenarea nebulozității sub formă de condens, de deasupra albiei Pârâului Branului, creeaza de fapt iluzia optică.
Dar uneori explicațiile științifice nu reușesc să desființeze teoria sau mitul, ci vin doar să îl confirme, căci în fond, nu asta era ideea, ca muntele să se facă nevăzut?! Mai contează cum se întâmplă asta?! Poate că aici întrebarea importantă nu ar fi “cum?”, ci “de ce?”.
– Întâmplări stranii în Godeanu
Întâmplări stranii au loc la tot pasul în munții României. Pe lângă turiștii obișnuiți, care se bucură de aer și priveliști la munte, mai sunt și împătimiții munților, care îi scrutează maruntaiele și ajung să trăiască și apoi să povestească o mulțime de ciudățenii pe care le-au încercat.
Munții Godeanu este plin de astfel de povești. Printre acestea se numără și cele ale unor cercetători, care au petrecut nopți în Godeanu, traversând stări ciudate de surescitare, nesomn, apăsare, senzația premanentă că ar fi urmăriți, explozii neobișnuite de lumină și energie, izvorâte din interiorul muntelui.
Dar poate cea mai șocantă s-a dovedit surpriza oferită de aparatele de fotografiat și camerele de luat vederi, care nu au înregistrat nimic, deși fuseseră focalizate sute de cadre.
De cele mai multe ori se întâmplă să nu vedem esențialul, cerând ajutor disperat științei și ea oarbă și limitată, de altfel, căutând lămuriri care merg până la speculații, doar pentru a ne împăca mintea neliniștită și panicată de invizibil, intangibil, inexplicabil, inexorabil sau incert.
Fără a avea nevoie de dovezile fizico-chimice, istorico-antropologice, științifice sau paraștiințifice ale cercetătorilor, muntele ne va atrage oricum, mereu într-un mod misterios.
Icoana făcătoare de minuni din Măru – Fecioara cu trandafiri
Mai multe detalii despre poveștile și minunile înfăptuite găsiți aici.