Un moment important în dezvoltarea stațiunii Poiana Mărului a fost inceperea barajului de anrocamente Măru. Actualmente acumularea de apă existentă reprezintă o atracție a stațiunii. Depunerile în baraj au început în anul 1984 și s-au terminat în anul 1992, când s-a ajuns la înălțimea de 125m. Odată cu această construcție, s-a modificat și drumul de acces în stațiune, amenajându-se un nou drum care trece pe deasupra barajului și continuă pe malul sud-vestic al lacului, vechiul drum fiind actualmente inundat. Potențialul hidrografic din zonă a fost valorificat încă din anul 1930, când s-a construit o centrală electrică – aducțiunea de apă fiind construită din doage de butoi. Acum aducțiunea principală Măru – Ruieni, cu un diametru interior betonat de 4,9m și o lungime totală de 9,8 km, duce apele, pe sub munte, în centrala de tip subteran de la Turnu Ruieni – centrala cu o putere de 153 MW – și apoi le debușeaza în lacul tampon Zervești.
Lacul Măru este o locaţie potrivită pentru plajă, înot şi sporturi acvatice sau plimbări cu barca. Pe malul lacului se pote și campa cu cortul.
Lacul este foarte căutat de împătimiții de pescuit care pot prinde numeroase specii de pești: caras, păstrăv, clean, oblete și șalău. Ca și momeli, cele mai potrivite sunt: boaba de porumb, vișinele, viermuși, râmă, vobler, blincher. Lacul este administrat de catre Ocolul Silvic din Oțelu Roșu.
Pentru mai mult amuzament și sportivitte vă recomandăm pârâul Șucu unde păstrăvul este mai mic dar mai greu de prins.
Staţiunea Poiana Mărului a devenit în ultimii ani şi raiul iubitorilor turismului de aventură. Pe apele repezi ale râului Bistra Mărului se poate face rafting şi canioning. Valurile puternice, pietroaie uriaşe sau cascade, sunt câteva dintre obstacolele cărora trebuie să le facă faţă cei care îndrăznesc să se urce în barcă şi să pornească la vale prin apa învolburată, rece ca gheaţa. Lacul de acumulare Poiana Mărului este locul potrivit pentru plajă, înot şi sporturi acvatice, plimbări cu barca sau pescuit. Pescarii trebuie să ştie însă că permisul nu le este de folos şi dacă doresc să petreacă o zi pe malul lacului cu undiţa în mână şi să-şi încerce norocul, trebuie să plătească o taxă de 25 de lei. Se pot prinde numeroase specii de peşti: caras, păstrav, clean şi oblete.
De altfel, întreaga zonă a devenit în ultimii ani un punct de atracţie pentru împătimiţii sporturilor cu motor, aici desfăşurându-se întreceri inedite printre care amintim Regiment 13
Barajului de anrocamente Măru. Actualmente acumularea de apă existentă reprezintă o atracţie a staţiunii. Depunerile în baraj au început în anul 1984 şi s-au terminat mai în anul 1992, când s-a ajuns la înălţimea de 125 m. Barajul a fost construit prin îngrămodirea de bolovani, piatră și argilă. Din baraj, apele lacului Poiana Mărului pornesc vijelios prin aducțiune în inima Muntelui Mic pentru a roti cele două turbine de 70 MW fiecare ale centralei subterane de la Turnu Ruieni. Apa ieșită din centrala de la Turnu Ruieni se domolește în bazinul de liniștire, respectiv în Lacul de acumulare Zervești, apoi furnizează apa necesară celor trei micro hidrocentrale Caransebeș 1, 2 și 3 care se întind de la Zervești până la Caransebeș pe o lungime de circa 4 kilometri.
De la începutul construirii lacului de acumulare fost avută în vedere protejarea poienii de narcise de la Zervești. Fâneața de aproximativ 40 de hectare a fost declarată în anul 2000 arie protejată, spre mândria locuitorilor zonei.
La realizarea barajului s-au utilizat peste 4 milioane de metri cubi de andocamente pe care cupa escavatorului le smulgea din munte, în cariera situată la câțiva kilometri de barajul Poiana Mărului, însă pentru devierea râului Bistra și întreagalucrare, volumul escavațiilor a depășit 10 miliaone de metrii cubi.
În timpul construcțiilor,vieza medie de înaintare lunară pentru realizarea de zeci de galerii a fost de 275 metrii, ceea ce a permis ca străpungerea muntelui să se efectueze la timp și fără nici o abatere de la punctul fix de întâlnire.
Barajul se află la cota de 590 metri.